Pripreme za proslavu 1.100 obljetnice krunidbe kralja Tomislava na Duvanjskom polju

Suvremena interpretacija povijesti naziv je višeslojnog i višegodišnjeg projekta koji Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u BiH „Stećak“ iz Tomislavgrada realizira uz potporu Ministarstva civilnih poslova BiH i Općine Tomislavgrad. Svi njegovi segmenti, istraživački, etnografski i likovni bit će objedinjeni na proslavi 1.100. obljetnice krunidbe kralja Tomislava na Duvanjskom polju 2025. godine, prenosi federalna.ba.

Da bi se uprizorila krunidba kralja Tomislava na Duvanjskom polju, provedena su opsežna istraživanja ranohrvatskog razdoblja kako bi se napravila odgovarajuća odjeća i kruna. Počelo se od toga koji se znakovi ne mogu staviti.

„Ne može šahovnica jer je tad nije bilo i onda se krenulo sa križem, pticama i pleterom, kao ona tri koja su standardno starohrvatska motiva“, objašnjava otac Zvonko Martić, potpredsjednik Udruge Stećak.

Njih je duvanjski umjetnik Ilija Skočibušić ugradio na model, a potom i na prvu, iznimno vrijednu krunu.

„On je od srebra s pozlatom, teška je 3.800 grama, rađena je za našeg glumca i modela, nadamo se da ta težina neće predstavljati problem kod snimanja – i prvi put je i pokazujemo javno“, ističe Martić.

I mi smo imali privilegij snimiti ju dok je umjetnički fotograf iz Sarajeva Jasmin Fazlagić radio na fotografskom i videomaterijalu za izložbu. Drugi dio projekta je izrada logotipa i zaštitnog znaka proslave, a treći likovne kolonije.

„Radimo ono standardno – krajolike Duvanjskog polja kao one koji trebaju pokazati suvremeni pristup interpretaciji povijesnog krajolika“, dodaje Martić.

Tomislav Buntak dekan je Likovne akademije u Zagrebu: „Ova kombinacija između velike površine jezera i ovih planina okolo daje jedan mistični osjećaj. Zbog toga smo i odabrali pitanje pejzaža jer ono što spaja svako razdoblje je taj pejzaž, ta zemlja, ti mirisi, taj osjećaj zbog kojeg se vraćamo u svoj rodni kraj“.

„Projekt je zamišljen ambiciozno, imena koja su okupljena oko ovog projekta su iskusni umjetnici, poznati umjetnici – vjerujem da će ovaj projekt polučit rezultat kakvom se nada“, kaže Svetislav Cvetković, dekan Likovne akademije u Širokom Brijegu.

Pred umjetnicima je još mnogo posla, a postavljenjem multimedijalne izložbe u Tomislavgradu i Zagrebu, te gradovima diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine projekt će biti okončan središnjom proslavom 2025. godine.

federalna.ba

Označeno u