Majčino Selo - selo za nezbrinutu djecu

DJEČJE SELO
Skrbi za djecu i mlade bez roditeljskog staranja.Teške životne okolnosti omele su životni put i razvoj ove djece. Koncept smještaja u sedam obiteljskih kuća, pruža djeci emocionalnu sigurnost i osjećaj ajedništva. Učenje, športske aktivnosti, molitva, kućne obaveze,glazbena,dramska i likovna sekcija samo su neke djelatnosti koje ispunjavaju njihov svakodnevni život.

DJEČJI VRTIĆ
Dječji vrtić „Sv. Mala Terezija“ okuplja djecu predškolskog uzrasta iz „Majčinog sela“, župe Međugorja i okolnih mjesta. Vrtić pomaže odgoju djece roditeljima koji su zaposleni, posebno onima koji služe međugorskim hodočasnicima.

LIKOVNA RADIONICA
Likovna radionica“Kraljica Katarina“ pomaže djeci u razvoju radnih vještina kroz umjetničko izražavanje i druženje.

MEĐUGORJE MIR-MAJČINO SELO
Registrirana je humanitarna udruga koja skrbi za siromašne, stare, bolesne, djecu, obitelji s mnogo djece,pomaže vjerske i socijalne ustanove kao i katoličke misije u siromašnim zemljama. Udruga ima svoje skladište u kojem prikuplja i dijeli humanitarnu pomoć u hrani, odjeći, obući, higijenskim potrepštinama, školskom materijalu, ortopedskim pomagalima, bolničkim krevetima, namještaju i svimešto je potrebno za normalan život.

ZAJEDNICA „MAJKA KRISPINA“
Djeluje od 2005. godine. Skrbi o djevojkama i ženama s problemom neželjene trudnoće, žrtvama nasilja u obitelji i društvu i o ženama koje su zarobljene ovisnošću. Zajednica svojim postojanjem i radom promiče zdravu kulturu života i poziva društvo na odgovornost i brigu o nerođenoj djeci.

ZAJEDNICA „MILOSRDNI OTAC“
Osnovana je u ožujku 1999. godine na incijativu dr. fra. Slavka Barbarića. Zajednica djeluje kao projekt franjevačko reda s ciljem pomoći ovisnicima o drogama, kocki i alkoholu. Zajednica, s kućama u BiH i Sloveniji, broji 70-ak članova različitih kulturnih, nacionalnih i vjerskih korijena. Program se temelji na molitvi, radu, međusobnoj pomoći i izgradnji povjerenja u sebe i ljude oko sebe.

NASTANAK
„Majčino selo“, Ustanova za predškolski odgoj i socijalnu skrb, djeluje od 1993. godine.Već tada je dr. fra. Slavko Barbarić organizirao prihvat i smještaj djece izbjeglica kao i obitelji pogođenih siromaštvom i ratom (1991.-1995.). Brigu o njima povjerio je Školskim sestrama franjevkama hercegovačke provincije koje i danas sudjeluju u radu i odgoju djece. „Majčino selo“ je nastalo i živi uz pomoć dobročinitelja i cijeloga svijeta, a pod vodstvom hercegovačke Franjevačke Provincije Uznesenja BDM, Mostar, ono je postalo velika obitelj koja okuplja više zajednica i udruga.

SLUŽITI ŽIVOTU
Zadatak koji nam je fra. Slavko ostavio bio je njegovo osobno geslo i cilj: „Služiti životu“. Kao znak zahvalnosti i u znak njegove duhovne prisutnosti među nama, 24. 11.2001., u središtu „Majčinog sela“ postavljen je fra. Slavkov brončani kip.

GOSPINA BRIGA
Čovjek u nevolji je Gospina briga. Ona nevolju vidi i očima i srcem i ne stoji skrštenih ruku. Svojom pomoći „Majčinom selu“ postajete Gospini suradnici. Pomoći možete na više načina.

Označeno u