Molitvena mjesta u Međugorju

ŽUPNA CRKVA - Prvu župnu crkvu župa Međugorje je sagradila u kratkom vremenu nakon osnutka župe. Crkvu je sagradio O. Nikola Šimović uz pomoć župljana u periodu 1896 do 1897. To je bilo za ono vrijeme siromaštva ovog naroda jako veliki događaj. Crkva je bila lijepa i izvana i iznutra. Nažalost izgrađena na terenu koji nije bio povoljan pa je crkva već nakon 10 god imala veća oštećenja. Popravljana u više navrata ali na kraju nije bilo drugog rješenja nego da se prione gradnji nove crkve.

STARA CRKVA- temelji stare crkve koja je izgrađena 1897., a srušena 1978.god.
*Biskup je 1935 god. dao dozvolu za gradnju nove župne crkve, nakon dugog niza godina pregovaranja i dogovaranja. Radovi na iskopima temelja počeli su u lipnju 1935.god. Nacrt za veličanstvenu međugorsku crkvu koju je sam nazvao „bazilikom“ besplatno je napravio poznati zagrebački arhitekt Stjepan Podhorsky. On je radio na obnovi i izgradnji više sakralnih objekata u Hercegovini, među kojima je veličanstvena bazilika u Tomislavgradu i katolička crkva u Subotici- Vojvodina. Međugorska crkva ima tri lađe. Prednji dio je bio predviđen sa dva tornja u klesanom kamenu.“Nacrt je uzet prema starim hrvatskim bazilikama u modernom ruhu,u jednostavnijem ali ipak strogo crkvenom stilu.“ Iako se jako puno polemiziralo oko dimenzija koje su predložene i oko potrebe dvaju zvonika.

prva-zupna-crkva-u-medugorje-1.jpg

prva-zupna-crkva-u-medugorje-2.jpg

NOVA CRKVA - Izgradnja nove župne crkve počela je 1935. godine. Do početka II. Svjetskog rata izgradilo se 2,5 m visine zidova i nakon toga radovi na izgradnji crkve su stali do 60-tih godina. 1966.g. nastavilo se s radovima na crkvi i radovi su završeni 1969.g. Crkva je blagoslovljena 19. siječnja 1969.g. Unutarnje uređenje crkve dovršeno je 1980.g.

Nakon početka ukazanja zahvati koji su rađeni na crkvi su: probijanje bočnih vrata, vitraji, nova crkvena zvona i orgulje. Za Veliku Gospu 1987. postavljeni su vitražni prozori na crkvi po nacrtu umjetnika Branimira Dorotića iz Samobora. Realizaciju je izvršila čuvena talijanska firma Domus Dei iz Rima.

Na 28 ploha prozorskih površina veličine oko 64 m2 živopisno je oslikao biblijske i suvremene motive. Na desnoj strani vitraji prikazuju događaje iz Gospinog života a na lijevoj strani vitraji prikazuju najvažnije Gospine poruke u Međugorju.

Novi je Križni put, rad talijanskog umjetnika Carmela Puzzola postavljen u crkvi na Veliki petak, 13. travnja 1990.g. U lipnju 1988. probijena su na sporednim crkvenim lađama još četvora vrata pored postojećih trojih vrata na pročelju crkve.

zupna-crkva-sv-jakova-u-medugorju.jpg

zupna-crkva-sv-jakova-u-medugorju-1.jpg

crkva-hodocasnici-proljece.jpg

Vanjski oltar je sagrađen je do Godišnjice 1990.god.

molitvena-mjesta-u-medugorju_6.jpg

KAPELICA KLANJANJA - Radovi na ovoj zgradi su započeli u listopadu 1989. a završeni do kraja ožujka 1990.g. da bi se hodočasnicima otvorio prostor za tiho klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom sakramentu. Zbog nedostatka molitvenog prostora u Svetištu, u njoj se slave sv. mise za jezične skupine tijekom prijepodneva, ali je otvorena za osobnu molitvu tijekom poslijepodneva. U prizemlju zgrade su uredi za potrebe župe i hodočasnika među kojima se nalazi i ured Društva vodiča. Kapelica klanjanja u kojoj se služe svete mise u jutarnjim satima a u poslijepodnevnim satima je izložen Presveti Oltarski Sakramenat. U kapelici klanjanja su 2000. godine postavljeni reljefi petorice svećenika rodom iz ove župe, mučenika za vjeru, koje su komunisti pogubili na samom kraju II. Svjetskog rata. Na katu su prostorije za časne sestre franjevke koje služe u ovoj župi.

molitvena-mjesta-u-medugorju_4.jpg

molitvena-mjesta-u-medugorju_5.jpg

GOSPIN KIP - rad Dine Feliccia postavljen 1987.god ispred crkve.

Gospa-noc-Molitva.jpg


USKRSLI ISUS i KRIŽNI PUT - Molitveni prostor oko kipa Uskrslog Spasitelja. Na jugozapadnoj strani crkve, na putu prema groblju, za Uskrs 1998. postavljen je brončani kip Uskrslog Spasitelja (djelo slovenskog kipara Andreja Ajdiča). Oko njega je za Uskrs 2002. g. uređen prostor za osobnu i skupnu molitvu Križnog puta za one koji ne mogu na Križevac.

Uskrsli-Medugorje-3.jpg

covjek-mir-molitva.jpg

Mir-Molitva-Medugorje-2.jpg

VIA DOMINI I SVJETLOSNA OTAJSTVA - Iza crkve Sv. Jakova se pruža Via Domini, drvored obogaćen šarenim mozaicima koji predstavljaju otajstva svjetla krunice, izrađeni od strane talijanskog umjetnika Arrigo Paza.

molitvena-mjesta-u-medugorju_1.jpg

molitvena-mjesta-u-medugorju_2.jpg

molitvena-mjesta-u-medugorju_3.jpg


ISPOVJEDAONICE I KIP SV. LEOPOLDA BOGDANA MANDIĆA Zahvaljujući Gospinim ukazanjima, Međugorje je postalo mjesto pomirenja koje se posebno doživljava u sakramentu sv. ispovijedi. Stoga je uz crkvu 1990. godine izgrađeno, a 2001. obnovljeno, 25 ispovjedaonica u kojima vjernici svakodnevno imaju prigodu doživjeti susret s Božjim praštanjem. Brončani kip sv. Leopolda Bodgana Mandića, zaštitnika ispovjednika, proglašenog svetim 16.10.1983. (djelo Carmela Puzzola iz Italije) postavljen je 1998. godine u blizini vanjskih ispovjedaonica.

kip-sv-leopolda-bogdana-mandica-u-medugorju.jpg

MOLITVENI PROSTOR OKO KRIŽA Sa sjeverozapadne strane crkve uređeno je mjesto za tihu molitvu oko križa, gdje hodočasnici mogu zapaliti svoje zavjetne svijeće.

djevojke-molitva-kriz.jpg

kriz-molitva-hodocasnici-medugorje.jpg

DVORANA Sv. IVANA PAVLA II. - Dvorana Ivana Pavla II sagrađena je 1998. g. za potrebe velikog broja hodočasnika koji su pristizali iz cijelog svijeta. Služi za slavlje svetih misa nedjeljom i blagdanima a u svakodnevnici je na raspolaganju za kateheze i molitvene susrete. Često se koristi i za razne molitvene seminare tokom godine. Dvorana ima otprilike 800 sjedećih mjesta i može se pregradnim zidovima podijeliti po potrebi na tri dijela. U dvorani se nalazi prekrasna velika Gospina slika, djelo talijanskog svestranog umjetnika Carmela Puzzola koji je uradio u bronci križni put na Križevcu i otajstva Krunice na Podbrdu. Ta Gospina slika je po svjedočanstvu vidjelaca najbliže onome kako oni vide Gospu.

Dvorana-Ivana-Pavla-II-Medugorje.jpg

dvorana-ivana-pavla-hodocasnici.jpg

Označeno u