Južna Karolina: Zakon o otkucaju srca smanjio broj pobačaja za gotovo 80 %

Južna Karolina zabranila je pobačaj nakon što se otkriju otkucaji srca djeteta. To je smanjilo broj pobačaja za oko 80 posto, pokazuju najnovije brojke.

Zakon o otkucajima srca službeno je stupio na snagu u kolovozu 2023. Državni Odjel za kontrolu zdravlja i okoliša objavio je dva izvješća za tu godinu – jedno koje uključuje 1. siječnja do 22. kolovoza, a drugo kod 23. kolovoza do kraja godine, prenosi narod.hr.

“Ograničenje pobačaja zabranjuje većinu pobačaja nakon otprilike šest tjedana trudnoće, uz iznimke za silovanje ili incest do 12 tjedana, kao i za ‘fatalne anomalije fetusa’ ili za spašavanje života majke”, ranije je izvijestio LifeSiteNews.

Od 1. siječnja do 22. kolovoza (gotovo osam mjeseci) bilo je 7397 pobačaja. To znači 924 pobačaja mjesečno. Nasuprot tome, bilo je 790 pobačaja između 23. kolovoza i 31. prosinca, što je otprilike 198 pobačaja mjesečno, ili smanjenje od 79 %.

Nije poznato jesu se pobačaji izvodili u drugim državama

Bebe mlađe od šest tjedana nemaju nikakvu zakonsku zaštitu. Pro life skupine naglašavaju da život počinje začećem i da izravni pobačaj nikada nije “medicinski neophodan”. To ističu i brojni medicinski stručnjaci. Zagovornici života nadalje naglašavaju da uvjeti začeća ne određuju nečiju dostojnost zaštite.

Usprkos tome, silovanje, incest i “hitni medicinski slučajevi” rijetko su se navodili kao razlozi za pobačaje u Južnoj Karolini.

Manje od pet pobačaja počinjeno je zbog silovanja ili incesta. “Hitna medicinska pomoć” i “fatalna fetalna anomalija” također su se rijetko spominjali, prema izvješću koje je pokrivalo 23. kolovoza do kraja godine.

Republikanski guverner Južne Karoline Henry McMaster, koji je potpisao zakon, rekao je da su statistike ohrabrujuće.

“Iako bi guverner više volio vidjeti dan u kojem nitko ne traži pobačaj, podaci dokazuju da je Zakon o otkucajima srca fetusa i zaštiti od pobačaja bio uspješan. Spasio je tisuće nevinih života i dokinuo reputaciju Južne Karoline kao odredište za pobačaj”, rekao je glasnogovornik guvernera za The Post and Courier.

Smanjenje prijavljenih pobačaja ne može u potpunosti obuhvatiti druge okolnosti, kao što su žene koje su putovale u druge države radi pobačaja. Prijavljeni pobačaji također ne uključuju samoizazvane pobačaje kod kuće počinjene pilulama za pobačaj kupljenim putem interneta u inozemstvu ili izvan zemlje. Lijekovi za pobačaj postali su dostupniji zbog deregulacije Bidenove administracije, koja je dopustila njihovu dostavu diljem zemlje, što je u suprotnosti s dugogodišnjim federalnim zakonom.

Situacija u drugim državama

Druge su države zabilježile sličan uspjeh u smanjenom broju prijavljenih pobačaja nakon uvedenih ograničenja.

Pobačaji su u Indiani pali za 98%, kako je nedavno izvijestio LifeSiteNews. Država općenito zabranjuje pobačaje, iako postoje iznimke za silovanje, incest i navodne “zdravstvene” probleme.

Arkansas je također izvijestio da nije bilo pobačaja 2023., za razliku od više od 3000 počinjenih 2021., posljednje pune godine u kojoj je pobačaj bio legalan u državi. Pobačaj je gotovo potpuno zabranjen u državi otkako je zakon o pokretanju stupio na snagu nakon poništenja slučaja Roe protiv Wadea u lipnju 2022.. Jedina iznimka su slučajevi kada je to “potrebno za očuvanje života trudnice čiji je život ugrožen”.

Otprilike 89 000 beba spašeno je od poništenja slučaja Roe protiv Wadea u lipnju 2022., prema izvješću Nacionalnog odbora za pravo na život u veljači 2024. Međutim, taj je broj porastao jer ograničenja pobačaja nastavljaju smanjivati ​​ubijanje nerođene djece.

Izvješće je upozorilo na stalne izazove, jer su skupine poput Planiranog roditeljstva (Planned Parenthood), kao i vladine ustanove, uspostavile fondove za pobačaj.

“Industrija nije skrivala činjenicu da je uložila mnogo novca i truda u postavljanje opsežnog i skupog sustava upućivanja”, navodi se u izvješću. “Ovo je mjesto u kojem su organizirali putovanje ranjivih trudnica iz država sa zakonskom zaštitom nerođene djece u klinike u susjednim ili drugim državama s politikom podrške pobačaju.”

“Možda će im u nekom trenutku početi ponestajati novca, ali u početku su privatni fondovi za pobačaj trošili desetke milijuna dolara plaćajući ili barem nadopunjujući to putovanje ili čak pomažući u pokrivanju troškova pobačaja”, navodi se u izvješću.