Mel Gibson podržao ekskomuniciranog nadbiskupa: "Za mene i mnoge druge, ti si heroj. Izopćenje je čast"

"Biti nazvan raskolnikom i ekskomuniciran od strane Jorgea Bergoglia je poput znaka časti kada smatrate da je potpuni otpadnik i da vas izbacuje iz lažne institucije", uvjerava Gibson.

Američki glumac i redatelj Mel Gibson podupire nedavno ekskomuniciranog nadbiskupa Carla Mariju Viganòa . "Naravno da je čast biti nazvan raskolnikom i ekskomuniciran od strane Jorgea Bergoglia, s obzirom na to da je on potpuni otpadnik i da vas isključuje iz pogrešne institucije", piše Gibson u pismu napisanom na talijanskom i engleskom i upućenom Viganòu na blog tradicionalističkog publicista Alda Marije Vallija. Gibson je izrazio sućut što je Viganò morao trpjeti ovu "tešku nepravdu". "Za mene i mnoge druge, ti si vrlo hrabar heroj."

Gibson je u svom pismu naglasio da se slaže s Viganòom "100 posto da je postkoncilska crkva lažna crkva". Sam je stoga dao sagraditi katoličku crkvu u kojoj se održavaju samo tradicionalne molitve. Tamo ste uvijek dobrodošli slaviti misu, rekao je ravnatelj. Što se tiče pape Franje, naglasio je da on nema ovlasti ekskomunicirati Viganòa. "Dakle, možete se radovati! Ja sam s vama i nadam se da će me Bergoglio izopćiti iz svoje lažne crkve", rekao je Gibson. Redatelj je poznat po svojoj bliskosti s tradicionalističkim pozicijama i pretkoncilskom liturgijom te je već u prošlosti podržavao Viganòove priče o zavjeri piše katholish.de.

Poznati redatelj nije jedini koji je podržao Vigana. Američki biskup Joseph Strickland napisao je na platformi X (bivši Twitter): "Nalazimo se u čudnom trenutku u crkvenoj povijesti u kojem je nadbiskup Viganò brzo ekskomuniciran dok Theodore McCarrick nije nakon što su njegove godine zločina protiv crkve izašle na vidjelo", rekao je Strickland , koji je u studenom prošle godine smijenjen s čela Tylerove biskupije . "Trebali bismo dobro pogledati Vatikan koji se ponaša na ovaj način." Umjesto da se pozabavi pitanjima i optužbama koje je postavio Viganò, rekao je, on je po kratkom postupku udaljen iz crkve "očito s ciljem da ga se ušutka". Čak i prije presude Dikasterija vjere, američki glumac Jim Caviezel također je pozvao da moli za Viganòa "u ovom teškom trenutku" i opisao ga kao "borca ​​za istinu". Caviezel je glumio Isusa u Gibsonovom filmu "Pasija".

Vatikan je u petak priopćio da je Dikasterij za nauk vjere završio proces protiv Viganòa osuđujućom presudom te da je bivši nuncij time dobio izopćenje kao kazneno djelo. Viganò je sada osuđeni raskolnik. "Poznate su njegove javne izjave koje pokazuju njegovo odbijanje priznavanja i podložnosti Papi, zajedništva s članovima Crkve podložnim njemu te legitimitetu i magistralnom autoritetu Drugoga vatikanskog sabora", stoji u priopćenju dikasterija. . Nadbiskup je ranije najavio da se odriče prava na obranu i da optužbu smatra čašću. Istodobno je papu Franju optužio za raskol i krivovjerje.

PISMO MEL GIBSONA PROČITAJTE U CIJELOSTI:

Dobrodošao si u moju crkvu

Poštovani nadbiskupe, siguran sam da ništa drugo niste očekivali od Jorgea Bergoglia. Znam da znaš da on nema nikakve ovlasti – pa nisam siguran kako će to utjecati na tebe u budućnosti. Nadam se da ćete nastaviti služiti misu i sami primati sakramente – doista je znak časti izbjegavati lažnu, postkoncilska crkvu.

Imate moje suosjećanje što javno trpite ovu tešku nepravdu. Za mene i mnoge druge ti si najhrabriji heroj. Kao i uvijek, pogodili ste čavao u glavu što se tiče Franjine nelegitimnosti.

Vi izražavate ključne probleme s institucijom koja je zasjenila pravu Crkvu i pozdravljam vašu hrabrost u izražavanju toga, ali više od toga u održavanju vjernosti pravoj Crkvi!

Ti si moderni Athanazije! Iznimno poštujem način na koji branite Krista i Njegovu Crkvu. Slažem se s vama 100% da je postkoncilska crkva Drugog vatikanskog sabora krivotvorena crkva. Zato sam sagradio katoličku crkvu koja služi samo tradicionalno bogoslužje. Dobrodošao si doći i služiti misu tamo bilo kada.

Naravno, biti nazvan raskolnikom i biti ekskomuniciran od strane Jorgea Bergoglia je poput znaka časti kada smatrate da je potpuni otpadnik i da vas izbacuje iz lažne institucije.

Zapamtite da pravi raskol zahtijeva inovaciju, nešto što vi niste učinili, ali nešto što Bergoglio čini svakim dahom.

On je, dakle, raskolnik! Međutim, on se već ipso facto ekskomunicirao svojim mnogim javnim krivovjerjima (kanon 188 u zakoniku iz 1917.).

Kao što već znate, on nema moć izopćiti vas jer čak nije ni katolik. Zato se radujte! S vama sam i nadam se da će me Bergoglio izopćiti i iz svoje lažne crkve. Bergoglio i njegove kohorte imaju odjeću i zgrade, ali vi imate vjeru. Bog te blagoslovio i čuvao. Ako ti bilo što treba samo pitaj, potrudit ću se da ti pomognem. S divljenjem i beskrajnim poštovanjem. Mel Gibson.